Postul Crăciunului: 5 reţete săţioase pe care le prepari în 15 minute

Slabeste sanatos cu DuoslimPostul Crăciunului este o perioadă bună pentru o detoxifiere, dar nu cu scopul de a priva organismul de nutrienţii esenţiali. O alimentaţie simplă, cu ingrediente săţioase şi pe care le găsim la magazin ne pot furniza vitaminele şi mineralele de care avem nevoie. Iată cinci reţete pe care le poţi prepara rapid şi pe care le poţi include în meniul tău de Post.

1. Salată de linte, fasole verde şi ardei, cu dressing cremos din pastă de susan
Ingrediente
– 1 cană de linte portocalie, fiartă;
– 2 căni cu fasole verde congelată, fiartă la abur;
– 2 ardei capia, tăiat mărunt.

Lintea se lasă la fiert în apă amestecată cu curry.
Fasolea verde se fierbe la abur într-un vas cu capac în care se pune apă doar de un deget.
Poţi să amesteci ingredientele sau le poţi aşeza pe farfurie şi să le stropeşti cu dressing-ul cremos din tahina sau simplu, cu ulei de măsline.

Ingrediente pentru dressing-ul cremos
– 2 linguri cu pastă de susan;
– 1 linguriţă zeamă de lămâie;
– 1 căţel de usturoi pisat sau răzuit mărunt;
– 2-3 linguri cu apă, în funcţie de cât de cremos preferi dressing-ul;
– sare de mare;
– piper negru;
– pudră de ardei iute (opţional).

2. Burrito vegetarian cu fasole, salsa şi guacamole
Pentru salata de fasole boabe
– 1 conservă de fasole roşie
– 1/4 ceapă roşie, feliată
– puţin ulei de măsline
– piper negru
– puţină sare de mare.
Se amestecă toate ingredientele într-un castron.

Pentru salsa
– 1 roşie mare, tăiată cubuleţe
– 1/4 ceapă roşie, tăiată cubuleţe
– pătrunjel proaspăt, mărunţit
– 1 lingură cu sos iute (sau în funcţie de cât de picant îţi place)
– puţin ulei de măsline
– sare de mare
– zeamă de lămâie.
Se amestecă toate ingredientele într-un castron.

Pentru guacamole
– 1 avocado, pisat cu furculiţa
– 5-6 frunze proaspete de busuioc
– seminţe de coriandru prăjite
– zeamă de lămâie
– sare de mare
– rondele de ardei roşu iute.
Se amestecă toate ingredientele într-un castron.

Lipiile le-am pus puţin într-o tigaie ca să le încălzesc şi să fie mai uşor de rulat.
Am pus câte două linguri de guacamole pe care l-am întins pe jumătate de lipie, după care a, adăugat salsa şi boabele de fasole. Se rulează bine şi se mănâncă cu multă poftă :)

3.Tocăniţă de năut cu boia afumată şi seminţe de coriandru
Ingrediente necesare pentru tocăniţă:
– 2 conserve cu boabe de năut
– 1 ceapă mare, tăiată mărunt
– 2 căţei de usturoi, răzuiţi mărunt sau pisaţi în mojar
– 2 linguri cu ulei de măsline
– 2 linguri cu zeamă de lămâie
– sare de mare
– seminţe de coriandru prăjite
– boia afumată
– frunze proaspete de pătrunjel.

Ceapa se pune puţin la călit în ulei de măsline, după care se adaugă usturoiul, coriandrul şi boiaua afumată.
Se adaugă boabele de năut, zeama de lămâie şi eventual puţină apă, cât să omogenizeze totul.
Se lasă pe foc mic maxim 5 minute, după care se adaugă puţină sare şi pătrunjel tocat.

4. Pilaf din mei cu ghimbir şi curry
Ingrediente:
– 2 linguri ulei de măsline presat la rece;
– 2 linguriţe de curry;
– 1/2 linguriţă de ghimbir pudră sau proaspăt;
– 1/2 linguriţă de chimen măcinat;
– 1 căţel de usturoi;
– 1 ceapă, tăiată mărunt;
– 1 dovlecel, tăiat cubuleţe;
– 1 morcov, tăiat rondele;
– 1 cană de mei, înmuiat măcar o oră în apă;
– 3 căni de apă;
– sare şi piper;
– mărar proaspăt.

1. Se încălzeşte uleiul de măsline şi se adaugă curry, chimen, ghimbir şi usturoi.
2. Se adaugă ceapa şi se căleşte în uleiul cu mirodenii şi 2 linguri de apă.
3. Se adaugă apoi morcovul, dovlecelul şi meiul spălat.
4. După ce se călesc împreună 2 minute se toarnă apa, se pune capacul şi se lasă la foc mic 15 minute, amestecând doar din când în când.
5. Presară mărar proaspăt peste mâncare, imediat după ce ai stins focul.
Poţi servi pilaful cu o salată de crudităţi.

5. Pateu de avocado cu ceapă roşie şi fulgi de ardei iute
1 avocado bine copt, care are consistenţa untului;
– 1 linguriţă cu ceapă roşie, tocată mărunt;
– 2 linguriţe cu zeamă de lămâie;
– piper măcinat;
– sare de mare;
– fulgi de ardei iute.

Se pisează avocado cu furculiţa şi se amestecă cu restul ingredientelor până rezultă o pastă cremoasă. Este un pateu delicios şi merge de minune pe crackerşi din făină de secară sau pâine integrală prăjită. De asemenea, poţi să foloseşti acest pateu în combinaţie cu boabe de fasole, legume proaspete, sos iute învelite într-o lipie din făină integrală.

Sursa www.eva.ro