Leguma lunii octombrie: Conopida. Reţete culinare de top şi beneficii

Slabeste sanatos cu DuoslimConopida este leguma sezonului rece, alături de rudele ei, gulia, varza şi broccoli. Iată de ce este conopida bună pentru sănătate, ce reţete culinare cu conopidă poţi să încerci şi ce beneficii aduce sănătăţii tale.

CONOPIDA : Ce conţine leguma lunii octombrie şi cum te ajută să fii sănătoasă
Conține vitaminele din complexul B, C, K și minerale, precum potasiu, calciu, mangan, zinc sau cupru. Stimulează imunitatea și sistemul nervos.

Conopida scade cantitatea de colesterol rău din sânge și contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular.

Consumul regulat de conopidă poate avea efecte benefice pentru hipertensivi.

S-a constatat că o porţie de conopidă pe zi ajută la detoxifierea organismului și previne cancerul.

Datorită conținutului ridicat în vitamina C, protejează corpul împotriva artritei reumatoide şi a altor boli inflamatorii, mai ales cele de toamnă.

Este săracă în calorii, dar duce rapid la saturație și este ideală pentru persoanele supraponderale care vor să slăbească, sau pentru persoanele care vor să scape de kilogramele în plus, uşor, fără să se înfometeze.

Conopidă pané cu parmezan
Ingrediente:
►o conopidă de un kg
►4 ouă
►200 g pesmet
►100 g alune neprăjite măcinate
►sare
►100 g parmezan
►3-4 linguri făină
►piper alb măcinat
►cimbru uscat
►ulei pentru prăjit
►1-2 fire ceapă verde

1. Se spală conopida, se curăță și se opărește în apă cu sare aproximativ 15 minute. Se scoate din apa clocotită și se lasă în sită să se răcorească. Conopida se desface buchețele și se condimentează cu sare și piper alb.
2. Se desfac ouăle și se bat spumă, se adaugă sare, puțin piper, cimbru uscat și parmezanul. Se amestecă bine să nu formeze cocoloașe și se lasă la rece câteva minute.
3. Se cerne făina într-un bol și se amestecă cu pesmetul și cu alunele măcinate. Se iau bucățile de conopidă și se trec prin compoziția de pesmet, apoi se trec prin ouăle bătute și din nou prin pesmet.
4. Se pune uleiul în tigaie și se lasă să se încingă. Se iau bucățile de conopidă și se pun la prăjit. Se lasă să se pătrundă, să devină aurii și se scot cu spumiera într-un bol tapetat cu hârtie absorbantă.
Conopida pané se servește ornată cu frunze de ceapă verde.

Ciulama de conopidă
Ingrediente
► 500 g conopidă
► 500 ml lapte de soia
► 100 g margarină
► 100 g cașcaval de post
► 2 linguri făină ► sare
► o linguriţă ulei de măsline
► piper negru măcinat
► o legătură pătrunjel
► 2-3 fire mărar

1. Se spală conopida și se pune să fiarbă în apă clocotită cu sare și cu o linguriţă de ulei de măsline. După ce a fiert, se scoate și se lasă să se scurgă.
2. Separat, se topește margarina, se adaugă făina, cașcavalul, se amestecă și se stinge cu laptele de soia fierbinte.
3. Conopida ruptă bucățele se pune în ciulama și se amestecă să nu se lipească.
4. Se adaugă sare și piper şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se servește ornată cu mărar și pătrunjel proaspete.

Sufleu de conopidă
Ingrediente (pentru 6 porţii):
o conopidă mare
50-60 g unt
o ceapă sau o legătură ceapă verde
3 ouă
o linguriţă făină
100 ml lapte
2 linguri smântână
4-5 linguri brânză rasă
200 g caşcaval ras
1 gogoşar
o lingură pesmet
sare, piper

1. Conopida se curăţă, se spală şi se desface în bucheţele mici. Se fierb în apă cu sare, apoi se lasă la scurs într-o strecurătoare.
Într-o tigaie încinsă cu unt se căleşte ceapa tocată. Se stinge cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit aproximativ 5 minute.
2. Conopida se taie cubuleţe şi se amestecă cu ceapa călită. Se pune într-un vas termorezistent uns cu unt şi tapetat cu pesmet. Se adaugă ouăle bătute cu brânza rasă, gogoşarul tăiat cubuleţe, smântâna, jumătate din caşcavalul ras, laptele în care s-a dizolvat făina, totul condimentat cu sare şi piper. Deasupra se presară restul de caşcaval ras.
3. Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ 40 de minute.

Conopidă cu linte şi curry
PENTRU 4 PERSOANE – PREPARARE: 45 MINUTE – FIERBERE: 25 MINUTE
►3 ceşti de linte galbenă ► 2 bucheţele de conopidă
► 1 legătură de praz tăiat inele ► 1 ţelină tăiată bucăţi
► 4 linguri de ulei ► 2 linguri de curry pudră ► ½ ardei iute
► sare ► piper ► 800 ml supă de legume ► coriandru

► Lintea se pune în apă sărată care fierbe, se lasă până se înmoaie, apoi se scoate şi se scurge.
►Într-o tigaie de teflon se pune la încălzit uleiul, apoi se pune conopida să se călească şi se lasă cinci minute. Se presară curry, se ia totul din tigaie şi se pune deoparte.
► Se mai pune puţină apă în tigaie, apoi se adaugă prazul şi ţelina până când se călesc puţin, iar la final lintea. Se mai lasă cinci minute şi se ia de pe foc.
► Ardeiul se spală şi se taie inele. Ardeiul, sarea şi piperul se toarnă peste amestecul din tigaie, alături de supa de legume. Se pune din nou conopida şi se mai lasă totul pe foc 10 minute, amestecând uşor, până scade.
► Se serveşte ornat cu coriandru şi frunze de ţelină.

TRUCUL NOSTRU PENTRU O CONOPIDA CU CURRY DELICIOASA
Serveşte-o caldă, ca să se păstreze aroma conopidei.Dacă nu îţi place gustul de curry, poţi pune boia de ardei dulce sau iute. Va da gust şi culoare.

 Sursa www.unica.ro